Berg op en berg af
Door: RoxanneHosemans
Blijf op de hoogte en volg Roxanne
18 Januari 2011 | Spanje, Madrid
Hola a todos!
Alweer een week verder, de tijd gaat hier zo snel! Verhuizen, tapas eten, van een berg af glijden, nog meer tapas eten, een week Spaanse les, churro´s eten, bergen beklimmen, tinto de verano drinken en je week is zó om! Maar laat ik bij het begin beginnen.
Vorige week zaterdag, nadat ik mijn nieuwe verblijfplaats had opgespeurd, kwamen we (ik en mijn hostelvrienden) op het idee om de middag op de Sierra Nevada door te brengen. De berg beklimmen, een beetje rondlopen en van het uitzicht genieten en op een leuke manier weer afdalen. Maar slechts voor een paar uur een hele ski-uitrusting te huren, zou zonde zijn. Maar gelukkig wist mijn Amerikaanse vriend (die in de bergen woont) een goede oplossing: vuilniszakken. Volgens hem de snelste manier om naar beneden te glijden. Zo gezegd, zo gedaan. Gewapend met vuilniszakken betraden wij de bus richting de Sierra Nevada, stapten uit, klommen omhoog, namen een laatste stukje skilift, genoten van het uitzicht en gleden op onze vuilniszak, tussen de skiers door, naar beneden. En zo werd mijn eerste ervaring met besneeuwde bergen er één met vuilniszakken. Hoe belachelijk het misschien ook klinkt, het is best een uitdaging om boven aan een gladde, steile helling, met veel wind, je vuilniszakje neer te leggen en er op te gaan zitten! Een hilarische beproeving, met leuk bewijsmateriaal (zie mijn facebook).
Zaterdagavond heb ik kennis gemaakt het echte Granadese nachtleven. Na een een paar rondes tapas, gingen we naar de grootste nachtclub van Granada. Niet spectaculair, maar leuk genoeg om even de dansvloer te stelen met één van mijn Amerikaanse vrienden die erg goed bleek te kunnen dansen (en mij leiden), en het vroeg genoeg te maken om me vervolgens te realiseren dat om 11 uur ´s ochtends naar je nieuwe verblijf verhuizen niet het beste idee was...
Toch is het me gelukt mn backpack in te pakken en te verkassen naar mijn residentie. Zeker niet het mooiste en gezelligste verblijf, maar prima genoeg. De residentie is een groot gebouw en heeft ruimte voor zo´n 30 studenten. Beneden is een grote gezamenlijke eetruimte, een chillruimte en een grote keuken. Boven zijn de kamers. Ik heb een kamer van ong 10m2 en een eigen badkamertje met alles erin. De school is op 20 min loopafstand en het centrum op ongeveer 5-10 min.
Vorige week maandag ben ik op mijn talenschool begonnen. Aan de hand van een test werd je op niveau ingedeeld, ik mocht beginnen in niveau B1, wat staat voor gemiddeld (je hebt A, B en C). Niet slecht dus, eigenlijk net onder het niveau waarop ik in Peru ben geeindigd. Dus veel herhaling gehad de afgelopen week, wat fijn was, maar confronterend om te zien hoeveel ik alweer was vergeten! Deze week gaan we dingen behandelen die ik nog niet eerder heb geleerd, ik ben benieuwd hoe dat gaat! Elke ochtend heb ik les, in de middag ben ik vrij. Meestal ga ik dan met een groepje van mijn school ergens tapas eten, dan beklimmen we een stuk berg en pakken een terrasje met een mooi uitzicht, ergens in de zon. Want het voelt als lente hier! In de zon is het rond de 18 graden, echt heerlijk! In je t-shirt, op het terras, en dan bestel ik mijn nieuwe favo zomerdrankje: ´ tinto de verano´, wat letterlijk ´rode wijn van de zomer betekent´. Maar wat eigenlijk gewoon een slechte rode wijn met 7-up is. Maar ja, ´un mal vino tinto con soda´, dat klinkt natuurlijk niet.
Anyway, na een week rondwandelen, bergen beklimmen, tapasbars afgaan en studeren begin ik de stad Granada een beetje te leren kennen. En dan valt me het volgende op:
1.Allereerst de grote hoeveelheid hondenpoep op straat. Eerst dacht ik dat mensen hier allemaal erg verlegen waren, omdat ze zoveel naar beneden keken. Maar dat is dus om de poep te detecteren en te kunnen ontwijken.
2.In een logisch verband met het vorige punt: de grote hoeveelheid honden! Zowel zwerfhonden als huisdieren die veelal gewoon los op straat rondlopen. Ook zijn er echt heel veel zwerfkatten, maar die zijn over het algemeens best lief!
3.Overal door Granada staan mandarijnenbomen, het is dé versiering van de stad. Op weg naar huis na mijn avond in de nachtclub dacht ik dat één van die mandarijnen wel een goede nachtsnack danwel een goed ontbijt zouden kunnen zijn. Slecht idee. Geloof me, ze zijn echt voor de sier. Bij navraag blijkt dat ze de mandarijnen exporteren naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze er belachelijk slechte marmelade van maken.
4.Wat ook opvalt, is de sfeer van de stad. Het is hier zo relaxed! Mensen lijken zich niet druk te maken. Een atmosfeer die veel hippies en reizigers aantrekt. Men zegt ook dat Granada verslavend is, als je er eenmaal bent, wil je er niet meer weg.
5.Maar beste van alles blijven nog wel de gratis tapas die je bij elk willekeurig (koud) drankje dat je bestelt, krijgt!
Afgelopen weekend ben ik een dag naar Malaga geweest. Behalve dat het er net 1 of 2 graden warmer is dan in Granada, het feit dat er een strand is en het Picassomuseum, vond ik het niet een heel bijzondere stad. We (ik en mijn Duitse compañera Anja) hebben veel door de stad gelopen, de berg naar het Azakaba (ofzo, een mini-Alhambra) en het kasteel beklommen, om er vervolgens achter te komen dat deze laatste al dicht was. Het meest indrukwekkende van de dag was nog wel dat ik bijna gerold werd. Ik was geconcentreerd een informatiebord over de Arabische bezetting in Malaga aan het lezen (want in Spaans), toen ik ineens iemand heel dicht tegen me aan voelde staan en een fractie later iets aan mijn tas voelde. Wat doe je dan? Juist, omdraaien en vragen waarom diegene in godsnaam aan je tas zit. Nu was mijn 1e reactie in het Engels, maar ik geloof dat ze me begreep, want ze keek me zo onschuldig aan, dat de schuld er vanaf droop. Gelukkig was ze een erg slechte dievegge, ik heb alles nog.
Inmiddels ik mijn 2e week Spaanse les begonnen. Naast mijn ochtendlessen, wil ik deze week in de middag een keer alvast een deel van de Alhambra bezoeken en naar een Hammam. En als het even lukt, ga ik aankomend weekend terug naar de Sierra Nevada, maar dit keer met ski-uitrusting! Voor de eerste keer op de lange latten! Ik laat jullie weten hoe het was.
Heel veel liefs!!!
Haf Fin, chica!
Mariette -
19 Januari 2011 - 09:16
Zoé :
Die foto's met tshirt!! Jaloers!! Dat duurt hier nog wel even voordat we in alleen een thsirtje rond kunnen lopen :s
Geniet ze Roxie!
Liefs -
20 Januari 2011 - 09:11
Rikkert:
Hey Rox!
Leuk verhaal! Gewoon nog je niveau van Peru! Wow, que memoria chica! Ik heb al moeite om te onthouden wat ik gisteren heb gegeten.... :D
Liefs, Rikkert
22 Januari 2011 - 15:39
Co:
Mooi verhaal weer,
ik zou een moord doen voor wat tappas en een zonnetje! -
22 Januari 2011 - 20:19
Andrea:
Roxy wat klinkt dat goed! Volgende keer wil ik met je mee op Spaans cursus. En ik ben ook jaloers op al die gratis tapas overal.. Veel plezier met skien, dat is leuk!
Pura vida! :)
X